Podzimní výstava výrobků stacionáře Okýnko

Dne 8.11.2007 se v MKS v Mohelnici uskutečnila Podzimní výstava, kterou pořádal denní stacionář Okýnko. Toto středisko poskytuje sociální služby dospělým lidem s mentálním nebo kombinovaným postižením. Jeho zřizovatelem je Charita Zábřeh. Stacionář Okýnko působí v Mohelnici od roku 2005 a v současné době jeho služby využívá 10 klientů z Mohelnicka a Zábřežska.

Výstava v sobě zahrnovala část prodejní a propagační s praktickými ukázkami výroby vystavovaných předmětů. Návštěvníci měli možnost prohlédnout si širokou škálu dekoračních předmětů, které vytvořili uživatelé služeb stacionáře Okýnko. K vidění byly výrobky z keramiky, papíru, tkané koberce a kabelky, proutěné košíky a mnoho dalších.

Výstavka

Pro vstup do fotoalba klikněte na obrázek vpravo.

Zájemci měli možnost vyzkoušet si jednotlivé výrobní postupy, především pletení košíků, výrobu zvonečků a váz na hrnčířském kruhu, navlékání korálků a malování nebo tkaní na tkalcovských stavech. U všech aktivit jim asistovali pracovníci Okýnka nebo samotní uživatelé služeb. Velkým zpestřením celé akce se dozajista stala ukázka canisterapie (léčebný kontakt psa a člověka), která je jednou z nejoblíbenějších aktivit provozovaných v Okýnku. Veškeré výrobky a prezentované činnosti vznikají v Okýnku od ledna letošního roku v rámci projektu „Edukační programy pro zdravotně a mentálně postižené“, jenž je financován Evropskou unií a Olomouckým krajem.

Propagační část celé akce spočívala především v prezentaci fotografií a tiskových zpráv týkajících se historie i současnosti stacionáře Okýnko a v distribuci informačních letáků s přehledem činností a nabízených služeb. Příjemnou atmosféru celé akce navíc umocňovala příjemná hudba s nabídkou kávy nebo čaje.

Pevně věříme, že se výstava líbila a návštěvníci z ní odcházeli spokojení a obohacení nejen o hezké a zajímavé zážitky, ale také hezké výrobky, které poslouží jako vánoční dárky.
Podzimní výstava byla první samostatnou výstavou Denního stacionáře Okýnko, ale přáli bychom si, aby nastartovala tradici každoročních výstav pořádaných vždy v tomto podzimním čase.

Jiří Doležal - vedoucí denního stacionáře Okýnko