Charita pomáhá na Ukrajině

Pomoc lidem na Ukrajině

Charita Česká republika vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obětem nepokojů na Ukrajině. Pomoc Charity bude zaměřena na podporu zdravotnických zařízení a následnou pomoc lidem, kteří se v důsledku nepokojů dostali do stavu nouze. Jedná se například o zraněné, lidi s postižením, existenčně ohrožené rodiny s dětmi a pozůstalé.

Nepokoje zasáhly nejen hlavní město Kyjev, ale i další větší města Ukrajiny, a proto se také pomoc zaměřuje i na další regiony. Charita ČR dlouhodobě spolupracuje s místními pobočkami Charity a jiných nestátních neziskových organizací. Kritériem pomoci nejsou politické názory, ale pouze faktický stav sociální potřebnosti konkrétních lidí. „Na pomoc Ukrajině okamžitě uvolňujeme částku 100 000 Kč z našeho krizového fondu,“ uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. Dalších 100 000 Kč na pomoc Ukrajině uvolnila ze svého krizového fondu, který je financován z darů Tříkrálové sbírky, Arcidiecézní charita Olomouc. Do Kyjeva dopravila Charita koncem minulého týdne 1 000 lékárniček.

Sbírkové konto Charita pro Ukrajinu
Finanční dary lze posílat přímo na sbírkový účet 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 104.

DMS Ukrajina
Charita ČR otevřela možnost přispět i skrze dárcovskou SMS. Lze ji zaslat ve tvaru DMS UKRAJINA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, Charita ČR z částky obdrží 28,50 Kč).

Dar formou finanční hotovosti
Pomoci lze také prostřednictvím Charity Zábřeh. Vaše finanční dary přijmeme v hotovosti oproti potvrzení na recepci v prodejně Barborka v přízemí charitního domu (Žižkova 15, Zábřeh) ve všední dny od 7 do 16:30 hodin. Vybraný obnos Charita Zábřeh přepošle na sbírkové konto Charity ČR.

Na Ukrajinu Charita ČR vyslala svého zástupce, aby spolu se slovenským kolegou přímo na místě domluvili způsob pomoci lidem, kteří byli zranění anebo se ocitli ve stavu nouze po nedávných nepokojích. Jednou z obětí násilných událostí je i rodina, které odstřelovač zabil otce.

Do ukrajinského Kyjeva 24.2. odjel zástupce Charity ČR P. Rostislav Strojvus. Spolu s ním cestuje humanitární pracovník Jozef Kákoš z partnerské Slovenské katolické charity.

V Kyjevě P. Strojvus navštíví zařízení řeckokatolického biskupství a přímo na místě zjistí další potřeby pomoci. Poté ho ještě čeká monitorovací cesta u místních poboček Caritas Ukrajina v regionech Ternopil, Lviv, Ivano-Frankivsk a Černivci. Charita ČR zde má své dlouhodobé partnery, kteří vyhledávají rodiny a jednotlivce, které současná krize ohrožuje, a pomáhají jim.

„V regionu Kolomyia přišla rodina se třemi dětmi o tatínka. V Kyjevě ho zabil odstřelovač,“ uvádí jeden z příkladů Rostislav Strojvus, zástupce Charity ČR. Podrobnější informace z jeho cesty a další průběžně aktualizované zprávy lze najít přímo na webu Arcidiecézní charity Olomouc.