Charita v tisku

V palonínské charitní dílně se rodí vánoční svíce

Palonín – V chráněné dílně Charity Zábřeh v Paloníně dokončují zdobení svíček s vánočními motivy. Do charitních prodejen putuje asi sto svící, dalších pět set kusů je určeno pro zakázky firem i soukromníků. Svíčka s logem firmy a vánočním motivem bývá mnohde tradičním dárkem pro zaměstnance. Ozdoby se vykrajují podle šablony z barevných voskových plátů. Na svíci je pak stačí přitlačit.
„Vánoční vzory se snažíme každý rok obměnit. Navíc pro naše stálé zákazníky děláme originální vzory, aby měli záruku, že stejné svíce nedostane někdo jiný. Jedinečnost dárku mají zaručenu, “ řekla vedoucí dílny Jana Hermanová. Před rokem zdobili v Paloníně svíčky dokonce pro český olympijský výbor.
Zatímco na pracovních stolech se rodí svíce s vánočními motivy, zaměstnanci přemýšlejí o vzorech pro velikonoční paškály, tedy obrovité svíce stojící v kostelech vedle oltáře.
„U nás musíme všechno dělat s předstihem. Mikulášské čerty začínáme připravovat v červnu, Vánoce u nás vládnou od října a Velikonoce nastoupí hned po Novém roce,“ řekla Jana Hermanová.

9.12.2003 týdeník Moravský Sever

V charitní dílně se šikuje armáda pekelníků

Palonín - Zástupy rohatých pekelníků vládnou už třetí týden chráněné dílně v Paloníně na jihu okresu Šumperk. Čerti se rodí pod rukama zaměstnanců ze sušeného ovoce, drátků, filcu, ořechu a molitanu a zabaleni v celofánu putují nakonec všichni do Rakouska.
"Zakázku tamních obchodních řetězců Billa a Spar jsme získali už počtvrté, do 11. listopadu odešleme všech 21 690 Krampusů. Čert Krampus je v Rakousku tradičním průvodcem Mikuláše a vyrábět ho před mikulášským svátkem, to bylo u našich sousedů podobně zažitý zvyk jako u nás pletení pomlázky. Dnes už si ho mnozí lidé koupí raději v obchodě, " řekla vedoucí charitní dílny Jana Hermanová. V žívé paměti má maskovaný mikulášský průvod v Salcburku, kde pochodovali Krampusové v životní velikosti.
Drobní pekelníci z Palonína míří na jih pod názvem Zwetshkenkrampus, tedy Švestkový Krampus, a mají ryze mezinárodní původ. Půldruhé tuny švestek na jejich výrobu vyrostlo ve Francii a v USA, 250 kilo ořechů pochází z Německa a půl tuny fíků dorazilo z Turecka. Trvanlivé součásti včetně metliček, řetízků a dřeva na podstavec jsou české.
Čertovská práce začíná v Paloníně vlastně už v únoru stříháním molitanových rohů a pokračuje v srpnu přípravou pekelných hlav. Na ořech je třeba namalovat obličej, přilepit rohy a červený filcový jazyk. V říjnu dorazí ovoce a začíná hlavní pekelná sezóna. Sušené švestky, z nichž se musí na čertí ruce a nohy vybrat ty pěkně tvarované, brzy provoní celou budovu.
"Letos máme trochu skluz, protože fíky navzdory horkému létu špatně zrály a dorazily k nám se zpožděním," poznamenala vedoucí dílny. Díky Krampusovy tady získá alespoň na dva měsíce práci sedm lidí navíc, výroba pekelné armády zaměstná celkem osmnáct zdravotně postižených. Voňavé ovocné čerty je možné koupit také v charitních prodejnách Krámek a Ledňáček v Zábřehu.

29.10.2003 týdeník Moravský Sever

Charita hostila kolegy ze Srbska a Černé Hory

Zábřežská Charita hostila v minulých dnech sedmičlennou skupinu pracovníků Charity Srbska a černé Hory, která zakládá službu domácí péče. Vzdělávací pobyt pořádá olomoucká Vyšší odborná škola sociální v rámci projektu Rozvoj sociální pomoci bez hranic. Ten je financován z programu EAST - EAST a prostředků České katolické charity. Praktickou část výuky organizují postupně oblastní Charity Olomouc, Vsetín a Zábřeh.
"Pokoušely jsme se hostům předat naše vlastní zkušenosti s poskytováním služby. Srbské a černohorské pracovnice ale působí v nesrovnatelně těžších podmínkách. V jejich zemi neexistuje občanská společnost a zdravotnictví je v rukou státu. V Srbsku a Černé Hoře nejsou tedy ani pravidla, jak financovat neziskový sektor. Charitní střediska fungují výhradně díky podpoře a štědrosti italské, švýcarské a německé Charity," uvedl šéf Charity Zábřeh Jiří Karger.

07.10.2003 denik Olomoucký DEN

Ustavní soud podpořil církev

Ústavní soud (ÚS) včera zrušil verdikt ministerstva kultury, které odmítlo zaevidovat Arcibiskupství olomouckému novou pobočku charity v Lipníku nad Bečvou.
Ministerstvo tak učinilo přesto, že ÚS loni zrušil část zákona znemožňující církvím podle své vůle vyvíjet charitativní činnost.
Ústavní soudci ministerstvo za jeho postup kritizovali a zakázali mu v jeho počínaní pokračovat. Lipnickou charitu by mělo ministerstvo zaregistrovat. Rozhodnutí má dopad na všechny charity, které se dostaly do podobných sporů s ministerstvem.
Ústavní soud již loni upozornil, že stát má pouze za úkol církevní sociální organizace evidovat, nikoliv rozhodovat o jejich existenci. "Evidence má pouze informativní hodnotu kvůli právní ochraně třetích osob" upozornil soudce Vojen Güttler.
Ústavní soud v loni v listopadu zrušil části zákona, které bránily církvím, aby si své charitativní organizace zřizovali tak, jak uznají za vhodné.
"Ústavní soud zakázal ministerstvu praxi, kterou neprovádí, protože zaevidovalo v minulé době všechny diakonie. Charity nezaevidovalo pouze proto, že nepodaly úplné návrhy k evidenci," řekla včera na dotaz Práva ředitelka odboru církví ministerstva kultury Jana Ŕepová.
Za pikantní označila, že Arcidiecézní charita, která navrhla charitu Lipník nad Bečvou k evidenci, není orgánem církve což potvrdil i ÚS. "Návrh k evidenci byl podepsán sekretářkou, což je v rozporu se zákonnými podmínkami. Je otázkou zda obdobná praxe, podávání návrhu sekretářkou, popřípadě vrátným, nebude po tomto nálezu závazná i pro vedení obchodního a živnostenského rejstříku či katastru nemovitostí," dodala.
Advokát Aleš Pejchal řekl Právu: "Evidovat na základě dopisu sekretářky, tak jak to vyžaduje ÚS, znamená naprosté znejistění třetích osob." Stát je povinen garantovat třetím osobám, že provedená evidence je v souladu se zákonem, což tento postup, doporučený ÚS, nedává.

02.10.2003 denik Právo

Zábřežský podzimní jarmark

Na sobotním jarmarku měli možnost nejenom zábřežští občané, ale i všichni návštěvníci zhlédnout ukázky našich výrobku z chráněných dílen. Prezentace byla typu stánkového prodeje a jako hlavní lákadlo byla ukázka dřevěného tkalcovské stavu v činnosti. Takovouto prezentaci hodnotíme velice kladně, je to jeden ze způsobů jak přiblížit široké veřejnosti naši činnost.

30.09.2003