Tříkrálová sbírka v roce 2002

Využití Tříkrálové sbírky 2002

Příjmy od koledníků 706.470,50 Kč

Částku jsme rozdělili:
  • 176.617 Kč krizový fond, ze kterého je čerpáno v mimořádně naléhavých situacích. Např. podpora projektu Charity Olomouc - chráněné pracoviště Café Betánie.
  • 70.647 Kč zahraniční humanitární pomoc: (Čečensko - výstavba školky; Ukrajina dětský domov, dokončení stacionáře, domácí péče; Rusko - pomoc nemocným TBC; Albánie - pomoc při povodních; pomáhali jsme na Balkáně….)
  • 70.647 Kč rozvojový fond: Tyto prostředky jsou určené k nastartování nových sociálních programů v místech, kde dosud nejsou žádné zrealizované. V letošním roce byl z tohoto fondu uvolněn milion korun na pomoc při povodních v Čechách.
  • 35.323 Kč celostátní režijní náklady spojené s pořádáním sbírky. Reklama v TV, rozhlase, reklamní plakáty... .
  • 35.323 Kč podpora projektů diecézní charity: Hospic na Sv. Kopečku, humanitární sklad, sociální programy... .
  • 130.000 Kč bylo použito na rekonstrukci kotelny, která se nacházela v havarijním stavu, a která vytápí celý charitní dům sv. Barbory (Centrum Oáza, CHOPS - domácí péče, Krámek... .).
  • 80.000 Kč přímá pomoc sociálně nejslabším rodinám a lidem, kteří se ocitli v nouzi. Veškerá pomoc je poskytovaná v oblasti spravované Charitou Zábřeh a to vždy po sociálním šetření na místě.
  • 30.000 Kč bylo uvolněno na přestavbu (nájezdová rampa včetně kotvení a pásů) vozidla VW Transportér a nákup skládacího invalidního vozíku. Takto jsme schopni zajistit bezbariérovou dopravu našich klientů.
  • 8.000 Kč zakoupení stabilních litinových laviček a stolu do átria v Centru Oáza. Toto centrum je určeno pro klienty s mentálním postižením a psychickým onemocněním.
  • 5.000 Kč krizový fond pomoci. Z tohoto fondu je po prošetření hrazena okamžitá pomoc při nepředvídatelných situacích. Jedná se hlavně o zakoupení jídla pro lidi, kteří k nám přijdou hladoví, nebo o zakoupení základních hygienických potřeb.
  • 44.911 Kč jsme vyčlenili na rozšíření Charitní ošetřovatelské a pečovatelské služby v zábřežském děkanátu.
  • 20.000 Kč příspěvek na činnost Sdružení ochrana nenarozeného života, které má v Zábřehu a v Šumperku své pobočky - Poradny pro ženy a dívky.

Tolik k tomu, co už je za námi. I Vy ale můžete v budoucnu spolurozhodovat o tom, jak budou prostředky získané Tříkrálovou sbírkou využity. Co pro to udělat? Stačí jen upozornit na případy sociální nouze u spoluobčanů nebo rodin ve vašem okolí, kteří by podle Vašeho názoru pomoc potřebovali.

Celá akce je pro nás technicky i organizačně velmi náročná. Pokud by jste nám chtěli v příštím roce pomoci (organizačně, přípravou koledníků, doprovázením skupinek koledníků...), budeme Vám vděčni. V takovém případě nás prosím kontaktujte. Náš pracovník se s Vámi spojí a předá Vám potřebné informace a materiály.

I letos Vás chceme poprosit, aby jste malé velvyslance chudých a potřebných vlídně přijali. A pokud uvidíte, že jsou prokřehlí a unavení, můžete jim nabídnout třeba malé občerstvení. Uděláte tak jeden dobrý skutek navíc.

Předchozí - 'Výsledky sčítání pokladniček'Následující