Krajská rada navštívila Okýnko

18. června zahájili radní Olomouckého kraje v čele s hejtmanem RNDr. Ivanem Kosatíkem dvoudenní výjezdní jednání a poznávací cestu po Mohelnicku.

Při společném obědě se setkali se zástupci neziskových organizací, které zde v oblasti sociální, pořádání volnočasových aktivit, sportu a kultury fungují. Hlavním cílem setkání bylo vzájemné představení a diskuse o tom, co je předmětem jejich činnosti, co se jim daří a co je naopak trápí. Ústy starosty města Mohelnice Ing. Zdeňka Jiráska byla vyzdvihnuta jejich nezastupitelná úloha a přínos pro region a jeho obyvatele.

Tentýž den radní spolu s ředitelem krajského úřadu navštívili také jeden z projektů zábřežské Charity, denní stacionář Okýnko. Zařízení je určeno dospělým lidem s mentálním, těžším zdravotním nebo kombinovaným postižením, a v roce 2005 se na jeho vzniku významně podílel také Olomoucký kraj.

Zástupci kraje tak měli možnost blíže se seznámit se službou, která se pyšní 1. místem v celorepublikové soutěži o Cenu kvality v sociální péči. Doprovázeli je představitelé Města Mohelnice, kromě starosty i místostarosta Pavel Nenkovský. Lze bez nadsázky říci, že na Mohelnicku je i díky velmi vyspělému a dobře fungujícímu speciálnímu školství příkladně zajištěna péče o handicapované od dětského věku až do dospělosti.

Návštěvníci Okýnka byli seznámeni s historií zařízení, posláním a s nabídkou služeb, které denní stacionář poskytuje. Při té příležitosti si prohlédli ukázku rukodělné činnosti uživatelů služeb. Součástí výkladu byla také prohlídka nově zrekonstruovaných prostor Okýnka, ve kterých služba působí od února letošního roku. Hosté - mezi nimiž byla i náměstkyně hejtmana MUDr. Jitka Chalánková, která na kraji tuto oblast spravuje - ocenili příjemné prostředí stacionáře a milé uvítání v podobě drobných dárků složených z výrobků Okýnka, které hostům předávali sami uživatelé služeb. Místní na oplátku jsme obdrželi řadu propagačních předmětů Olomouckého kraje a fotografickou publikaci o historii a současnosti města Olomouce.

Velmi si vážíme návštěvy zástupců všech donátorů, kteří podporují činnost Denního stacionáře Okýnko, ať už finančně nebo materiálně. Je to nejlepší způsob, jak se mohou přesvědčit, zda-li je s touto veřejnou podporou nakládáno ve prospěch handicapovaných. Troufneme si tvrdit, že v tomto případě byli jednoznačně spokojeni s tím, co viděli.