Humanitární pomoc

Humanitární pomoc je jednou ze základních charitních činností. Charita Zábřeh se samozřejmě snaží nestát stranou ani tady. V loňském roce jsme nemohli přehlédnout ničivé povodně v Čechách. Takřka ihned se na nás začali obracet lidé s dary finančními i materiálními.

Rádi bychom na tomto místě tlumočili upřímné poděkování od obyvatelů zaplavených oblastí všem, kterým neštěstí druhých není lhostejné a kteří se jakoukoliv formou podíleli na výše uvedené pomoci.

Od povodní na Moravě v roce 1997 máme zřízený humanitární sklad, kde soustřeďujeme jak pomoc do zahraničí, tak pro naše spoluobčany. Ve skladu se soustředí šatstvo přebrané a nabalené z našeho charitního šatníku, nábytek, elektrospotřebiče a jiné vybavení domácnosti. Jsme takto připraveni řešit okamžitě naléhavé potřeby, pokud se někdo ocitne v nouzi (požár, vytopení...). Spolupracujeme se sociálními odbory a ostatními organizacemi (poradny...). Sklad nám výrazně pomohl při povodních v Čechách , kdy bylo možné nabízenou pomoc soustředit a připravit k odvozu.

Humanitární pomoc

V květnu 2002 nás požádala o uspořádání finanční sbírky zábřežská rodačka Pavlína Hošková, která v té době pracovala jako humanitární pracovnice mezinárodní humanitární organizace Humana people to people v Mozambiku. Působila jako učitelka na škole pro "děti ulice" Escola Formigas de Futuro ve městě Nacala a finanční sbírka jí měla pomoci vytvořit projekty, které by sloužily ke zvýšení gramotnosti a celkovému vzdělání těchto dětí.

Výběr z naší činnosti:
  • pomoc postiženým přírodními katastrofami, válkami... u nás i v zahraničí finanční, hmotná i osobní pomoc při povodních v letech 1997,1998,2002 v ČR, organizace pomoci do Sarajeva, Kosova ..., odesílání hmotné pomoci na Ukrajinu - šatstvo, ...
  • provoz humanitárního skladu
  • okamžitá pomoc při naléhavé potřebě - požár, vytopení, sociální nouze...

Sbírky v roce 2002:
  • Mozambik 110 143 - sbírka pro P.Hoškovou, která těmito prostředky osobně pomohla škole v Nacale
  • 58 383,30 Kč - podpora Hospice na sv. Kopečku
  • 8 782,20 Kč - na podporu projektů na Ukrajině, Sibiři, v Afghánistánu, Kongu či Angole.

Kontakt: Humanitární pomoc, Žižkova 15, 789 01 Zábřeh, tel.,fax: 583 412 587